Leefomgeving
Biodiversiteit en circulariteit in de omgeving
De circulaire, gezamenlijke binnentuin is een uniek groenconcept van bureau Donkergroen. Opmerkelijk is de grote biodiversiteit. Er is gekozen voor een variëteit aan biologisch gekweekte bloeiende planten, eetbare kruiden en bloemen; een bijenoase! Een ondergrondse regenwaterbuffer voorziet de tuin op natuurlijke wijze van water. De bestrating en lichtmasten (voorzien van high tech led-armaturen) in de binnentuin zijn voorbeelden van hergebruik. Het wormenhotel is geschonken door de gemeente Groningen. Hier verwerken honderden wormen het GFT-afval dat bewoners er in achterlaten tot vruchtbare compost.
Volop groen
Minder grijs, meer groen. Een bewuste keuze, want het voorkomt een hitte-eiland en bevordert waterinfiltratie. Ook trekt groen vogels en insecten aan. In de binnentuin komen straks fruitbomen. En op het fietsenhok ligt een sedumdak van kleurige rots- en vetplantjes. De achtertuinen zijn ingezaaid met bloemenmengsel.
Insectenhotel
De Loskade beschikt over een bijzonder bankje. Donker Groep, die alle tuinen op De Loskade heeft aangelegd, heeft samen met drie studenten van het Terra College zitjes gebouwd die tegelijkertijd ook dienen als insectenhotel. Samen met het wormenhotel op De Loskade denken we op deze manier ook aan de allerkleinste bewoners!
Save Lodge
Een muur van afvalplastic die verkoeling biedt op hete dagen, die regenwater, CO2 en fijnstof opslaat en die de biodiversiteit en de gezondheid van mensen stimuleert, kan dat? Op De Loskade geven wij de Groninger start-up Save Lodge een kans om het te bewijzen. In de zomer van 2021 is een prototype geplaatst op De Loskade.
Van woning tot geluidswal
Door te experimenteren met nieuwe blokvormen, plant- en substraatmixen en watersystemen hopen Notenbomer en Peters binnen een jaar de perfecte oplossing gereed te hebben. Zodat anderen er woningen, tuinhuizen, schuttingen en geluidswallen mee kunnen realiseren. Daarmee willen ze op een slimme manier werk maken van circulair én klimaatadaptief bouwen. Lees hier het hele verhaal.
Gedeelde Tuinen
Circulair leven is samen leven. De bewoners delen hun terrassen (gemaakt van gebruikte tuintegels) en de achtertuinen. Voor in de gezamenlijke binnentuin gaan studenten van opleidingscentrum Terra speeltoestellen voor onze jonge bewoners ontwerpen en maken.
Circulair is samen
Op De Loskade liggen de circulaire ideeën op straat! De paadjes naar de voordeuren van de grondgebonden verblijven zijn gelegd met Cityscape tegels. Deze circulaire betontegels bestaan voor ruim driekwart uit gerecycled materiaal. Met hun geometrische vormen passen ze als puzzelstukjes in elkaar. Voegen is niet nodig. En als je goed kijkt, zie je dat deze tegels geïnspireerd zijn op het werk van M.C. Escher.
Circulariteit in de woningen
Duurzame interieurkeuzes
Fijn Wonen is een duurzaam en circulair concept. En dat geldt ook voor het verzorgde interieur van onze verblijven op De Loskade. We hebben qua inrichting zoveel mogelijk verantwoorde keuzes gemaakt. Je kunt daarbij denken aan meubels met gerecycled leer, keukens van duurzaam plaatmateriaal en CO2-neutrale vloerafwerking van Interface.
Behang en verf, ook circulair
Alle wanden van de verblijven op De Loskade zijn afgewerkt met paperbased circulair vliesbehang van EKOTEX. Het vliesbehang is gemaakt uit 99% gerecycled papier. De energie voor het productieproces is volledig opgewekt door een eigen waterkrachtcentrale. Het schilderwerk is uitgevoerd met ecologische, circulaire verfsystemen van het merk Graphenstone. Deze unieke verf absorbeert CO2 en zuivert zo de lucht. De behang- en verfsystemen zijn 100% recyclebaar, gezond en veilig en CO2-neutraal.