Over de woning
De Loskade vormt het decor voor Fijn Wonen, het duurzame woonproduct van Van Wijnen. Fijn Wonen staat voor betaalbaar, mooi en duurzaam wonen. In deze unieke pop-up wijk zie je de huidige mogelijkheden die het concept biedt. De 14 grondgebonden verblijven en de 32 studio’s zijn prototypen. Ze bestaan uit kant-en-klare bouwelementen. Ieder verblijf is compleet uitgerust, remontabel en circulair.
Slim ontwerp, snel gebouwd
Op De Loskade presenteren we beschikbare Fijn Wonen-varianten. Elk type heeft een andere beukmaat en plattegrond. Voor iedere doelgroep een geschikte woning dus. Fijn Wonen-woonproducten bestaan uit gestandaardiseerde en geïndustrialiseerde elementen en zijn volledig remontabel. De woningen hebben een ultrakorte ontwikkel- en bouwtijd. De grondgebonden woningen staan binnen 1 dag, inclusief een compleet ingerichte badkamer en toilet en een meterkast/technische ruimte. Na 15 dagen is de woning helemaal gereed. De studio’s staan binnen een halve dag, inclusief galerijen, trappen en hekwerken. Alle bouwelementen zijn circulair en waar mogelijk voorzien van biobased producten.
Gevelbekleding
Iedere gevel op De Loskade heeft een andere look & feel. Het geeft een indruk van de vele afwerkmogelijkheden binnen ons woonproduct Fijn Wonen, waarvan er een aantal nog experimenteel zijn. We testen hier toepassingen als Sto-steenstrips, Sto-ecoshapes, hout en Xhylo.
Wat wij willen weten: welke eigenschappen en kwaliteiten hebben deze afwerkingen? De kozijnen – deels hout, deels gerecycled kunststof – zijn per wooneenheid anders ingedeeld en met een ander verfsysteem afgewerkt. We hebben nog gevels beschikbaar waarop we de komende jaren ook andere systemen kunnen testen.
Innovatieve toepassingen
Op De Loskade hebben we letterlijk alle ruimte om verschillende types gevelbekleding te testen. Die diversiteit is niet alleen leuk om te zien, maar geeft ons ook nuttige informatie over al die nieuwe, innovatieve toepassingen. Een paar voorbeelden:
Sto-minerale steenstrips
Circulair leven is samen leven. De bewoners delen hun terrassen (gemaakt van gebruikte tuintegels) en de achtertuinen. Voor in de gezamenlijke binnentuin gaan studenten van opleidingscentrum Terra speeltoestellen voor onze jonge bewoners ontwerpen en maken.
Sto-ecoshapes
Prefab stucvormen op basis van minerale elementen. Ze bieden veel ontwerpvrijheid. De productie van een gevel met Sto-Ecoshapes geeft 80% minder CO2-uitstoot dan de productie van een traditionele gevelopbouw.
Decoproyec
Spuitkurk – isolerend, duurzaam, energiebesparend, onderhoudsvrij. Groen – Studenten van opleidingscentrum Terra gaan een gevel maken die met groene planten begroeid is. Alle gevelbekledingen zijn op elke schaalgrootte toepasbaar.
Ook testen we XyhloBiofinish, een duurzaam, milieuvriendelijk procedé voor het beschermen van hout. Hierbij bewerken we het hout eerst met lijnzaadolie, waarna we een biologische coating aanbrengen op basis van een natuurlijke schimmel. De zwarte, levende beschermlaag die zich hierdoor vormt, beschermt het hout duurzaam.
Verfsystemen
Een aantal kozijnen op De Loskade is van deels gerecycled kunststof. De rest is van verschillende houtsoorten. Het Accoya hout heeft een zuurbehandeling ondergaan en blijft verder onbehandeld. Op de kozijnen van grenen, lariks en mahonie testen we twee verfsystemen. We brengen op de kozijnen een verschillend aantal lagen verf op.
De zon als energiebron
De verblijven op De Loskade zijn gasloos en Nul-op-de-Meter. Stroom wekken ze zelf op. Op de daken en gevels experimenteren we met diverse innovatieve daktoepassingen voor het opwekken van zonne-energie. Zo testen we onder andere HanTile zonnedakpannen van Hanergy. Op het studiocomplex liggen PVT-panelen van Vaillant, met geïntegreerde warmtepompen. Circulair bouwen betekent onder andere hergebruik van materialen. In dat kader experimenteren we op De Loskade met losmaakbare dakbedekking van Carlisle.
Zonnedaken
De HanTile Solar dakpannen van Hanergy zijn geavanceerde, dunne zonnedakpannen. De hele oppervlakte van de gebogen dakpan wordt benut voor het opwekken van zonne-energie. De zonnedakpannen hebben een maximale opbrengst en een maximale weersbestendigheid. Ze zien er ook nog eens mooi uit. Wij testen ze hier, op De Loskade. Daarnaast testen we ook twee andere typen welke al ‘proven technology’ zijn: PV-panelen op dakpannen en ‘in-daksystemen’. Door ook hiervoor te kiezen kunnen we de voor-en nadelen van de verschillende systemen goed in kaart brengen.
Combinatie van technieken
Op ons studiocomplex liggen PVT-panelen van Vaillant. Zo’n paneel is een mooie combinatie van een zonnepaneel en een warmtewisselaar. Het systeem levert niet alleen elektriciteit, maar ook warmte. Die warmte verwarmt het water al op het dak, waarna het naar een voorraadvat gaat. Carlisle heeft losmaakbare dakbedekking geplaatst. We willen dit product graag testen omdat dit nieuwe mogelijkheden geeft qua onderhoud.
Techniek en design, de combi van slim en mooi
Duurzaam én mooi! De gevel van Studio Solarix is een interactieve, energieopwekkende designgevel. Deze gevelpanelen op ons studiocomplex wekken zonne-energie op en hebben geïntegreerde ledverlichting. Het lichtprogramma is geprogrammeerd op bewegingssensoren in het trappenhuis.
Op De Loskade testen we ook de FlexTherm Eco, die is geleverd door Flamco. Dit is een thermisch laadstation. Het zet elektriciteit direct om in warmte en slaat die op voor warmwatervoorziening. Met zijn ultracompacte design en efficiënte werking is dit een zeer zuinig toestel.
Daarnaast doen we een pilot met een CO2 warmtepomp van Mitsubishi Electric. CO2 als koudemiddel is de nieuwste techniek in de wereld van warmtepompen. Het zorgt voor hogere watertemperaturen en dat maakt een bredere toepassing van het product mogelijk. Alklima is hierin onze partner. Zehnder plaatste een aantal (alternatieve) ventilatiesystemen.
Op De Loskade testen we binnenwanden van Faay. Naast de ‘standaard’ panelen heeft Faay ook Kingsize panelen, hierbij is de binnenwand in een keer geplaatst.